Vp_BA_Louise_1200x600_1120_SE.jpg

Derfor er bevegelse bra for hele kroppen

Føler du deg slapp, trøtt og litt uopplagt? Det kan godt tenkes at litt mosjon kan gjøre underverker! Fysisk aktivitet påvirker alt fra humør og søvn til motorikk og læring. Enkle endringer kan gjøre mye for helsen, og de som er minst fysisk aktive, vinner mest på å begynne å bevege seg.

Muskler og styrke

Man trenger muskler og styrke for å leve et aktivt liv uten å være tynget av alderen. Mindre muskelstyrke kan gjøre det vanskelig å gå opp trapper, rekke å krysse gata på grønt lys eller komme ut av bilen.

I 25-30-årsalderen har mennesker størst muskelstyrke, men etter fylte 40 begynner aldersrelatert tap av muskelmasse. Mindre muskelmasse fører til at man blir fortere sliten ved fysisk aktivitet. Studier har vist at vi taper ca. 1% av muskelmassen per år. Prosessen kan gå enda fortere hvis du har en stillesittende livsstil, sykdommer som har en nedbrytende virkning på kroppen eller når det skjer akutte hendelser i livet som tvinger deg til å være i ro – for eksempel etter operasjon. Med styrketrening er det mulig å redusere tap av muskelmassen til det halve, ifølge Hilde Lohne-Seilers forskningsrapport. Mange sammenligner derfor styrketrening med pensjonssparing for kroppen – jobber du med muskelmasse og styrke gjennom hele livet, kan du fortsette å ha et aktivt liv langt opp i årene.

Hjerte

Når du trener kondisjon eller utholdenhet trenger kroppen din mer til førsel av oksygen enn vanlig, og hjertet ditt trenes derfor opp til å pumpe blod mer effektivt. I tillegg til at hjertets evne til å pumpe blod blir bedre, øker også antallet blodårer rundt muskelfibrene. Disse blodårene gjør at hjertet får en mer effektiv tilførsel av oksygen.

Ledd

Bevegelse sørger for at det produseres mer leddvæske som gir næring til brusk, som er støtteputen i leddene. Sirkulasjon av leddvæske er avgjørende for velfungerende brusk som fordeler belastning og gir en god smøring mellom benflatene.

Hjerne

Mosjon holder hjernen ung. Når du er fysisk aktiv, dannes det nye hjerne celler og kommunikasjon mellom ulike deler i hjernen blir bedre. Fysisk aktivitet kan gi bedre hukommelse viser studier utført ved Karolinska Institutet i Sverige. Trening øker nemlig blodstrømmen til hippocampus, et område i hjernen som spiller en viktig rolle for hukommelse og læring. Fysisk aktivitet har en positiv effekt på hjernen ved at det frigjør signalstoffer som er vist å påvirke alt fra humør og søvn til motorikk og læring.

Så mye bør du være fysisk aktiv

Helsedirektoratet anbefaler å være moderat aktiv 2,5 timer i uken. Moderat intensivitet betyr at du blir varm og lett andpusten, som for eksempel, ved rask gange. Anbefalingen kan også oppfylles ved minst 75 minutter med høy intensitet der du blir andpusten og svett, eller med en kombinasjon av for eksempel 70 minutter moderat og 40 minutter med høy intensitet per uke. Økt dose gir større helse gevinst!

Helsedirektoratet anbefaler minst 30 minutter fysisk aktivitet per dag, kondisjonstrening 3–5 ganger per uke og øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper to eller flere dager i uken. En god nyhet for alle som har dårlig tid i hverdagen er at aktivitet kan deles opp i økter av for eksempel 10 minutters varighet. Stykk opp lange perioder i ro med avbrekk - både trening og hverdagsaktivitet teller.

Nå kun