vitaelab_styrketrening_vitaepro_1200x600.jpg

Styrketrening

Å trene styrke er spesielt viktig etter hvert som man blir eldre. Styrketrening gir sterkere beinbygning, bedre kroppsholdning og bygger muskelmasse. Derfor kan det lønne seg for eldre å satse på å få inn litt styrketrening i hverdagen.

Styrketrening bevarer muskelmassen

Man trenger muskler og styrke for å leve et aktivt liv uten å være tynget av alderen. I 25-30 årsalderen har mennesker størst muskelstyrke, men etter fylte 40 begynner alders relatert tap av muskelmasse. Mindre muskelmasse fører til at man blir fortere sliten ved fysisk aktivitet. Studier har vist at vi taper ca. 1% av muskelmassen per år. Prosessen kan gå enda fortere hvis du har en stillesittende livsstil, sykdommer som har en nedbrytende virkning på kroppen eller når det skjer akutte hendelser i livet som tvinger deg til å være i ro – for eksempel etter operasjon. Med styrketrening er det mulig å redusere muskelsvinnet til det halve, ifølge Hilde LohneSeilers forskningsrapport. Mange sammenligner derfor styrketrening med pensjonssparing for kroppen – jobber du med muskelmasse og styrke gjennom hele livet, kan du fortsette å ha et aktivt liv langt opp i årene.

Økt muskelmasse gir økt forbrenning

Det er derfor det er så viktig å bevare muskelmassen når du blir eldre, slik at du ikke ender opp med en lavere forbrenning, noe som gjør det lett å gå opp i vekt.

Styrketrening styrker skjelettet

Skjelettet bygges opp og brytes ned gjennom hele livet. Med alderen går oppbyggingen saktere enn nedbrytningen. Fysisk aktivitet er med på å forebygge benmassetapet. Styrketrening er det mest skånsomme alternativet for å styrke skjelettet.

Velfungerende muskler gjør det lettere å holde på med det du liker aller best. En aktiv livsstil og et sunt kosthold gir deg de beste forutsetningene for å leve et aktivt liv i bevegelse lenge.

Tips til styrketreningen

  • Ha minst en styrkeøkt i uken. Tommelregelen er at du bevarer ditt styrkenivå ved å ha en styrkeøkt i uken. For å øke styrken, bør du ha minst to øker i uka.
  • Begynn på riktig nivå. Kondisjon og styrke bygges opp gradvis. Det kan være lurt å ta første time med en personlig trener som kan hjelpe deg å komme i gang og sette sammen et riktig program.
  • Ha hviledager mellom styrkeøktene. Ikke tren samme muskelgruppe to dager på rad, de må få tilstrekkelig ro for å kunne bygge seg opp igjen.
  • Husk å spise litt før treningen slik at du har energi til økten. Like viktig er det å spise etter trening. Spis et velbalansert måltid med mettende proteiner og riktig type karbohydrater og fett. Kroppen trenger proteiner for å bygge opp muskelmassen som akkurat har blitt brutt ned, og karbohydrater er muskelens og hjernens viktigste drivstoff.
  • Vær litt oppmerksom på en vanlig felle at man begynner å unne seg litt mer når man først begynner å trene.
  • Pass på å tilføre kroppen nok antioksidanter. De sørger for å gjenopprette balanse i kroppen og beskytte cellene mot økt mengde av reaktive oksygenforbindelser (mer kjent som frie radikaler etter trening).

Nå kun