Det finnes flere ulike typer av vitamin B. B-vitaminene har ulike oppgaver og kan ikke erstatte hverandre.
Det finnes 8 ulike B-vitaminer med mange ulike funksjoner. Felles for alle varianter av vitamin B er at de inngår i enzymsystemer i kroppen.
Alle B-vitaminene er vannløselige, og lagres derfor ikke i kroppen med unntak av B12-vitamin.
B1-vitamin kalles også tiamin. Det ble oppdaget i 1926. Tiamin er følsomt for varme og blir derfor lett ødelagt ved koking. B1-vitamin har mange viktige funksjoner i kroppen:
Vi finner vitamin B1 først og fremst i ølgjær, hvetespirer og solsikkefrø.
Vitamin B2, kalles også riboflavin. Dette B-vitaminet tåler varme, men ikke lys. Det tåler derfor koking bedre. Den gule fargen gjør at det også brukes som fargestoff i næringsmidler. Riboflavin har mange viktige funksjoner i kroppen:
Riboflavin finner vi i melkeprodukter, men også i spinat, asparges og brokkoli. I tillegg inneholder også fisk, egg og fullkornsprodukter B2-vitamin.
Vitamin B3 er bedre kjent som niacin. Det blir anvendt av enzymer i leveren og er en viktig byggestein i flere coenzymer. Dette gjør at niacin har en rekke viktige funksjoner i kroppen:
I motsetning til de andre B-vitaminene tåler niacin både varme og lys godt. Næringsmidler som er rike på niacin inkluderer fjærkre, fisk, sopp og egg. Vi finner også vitaminet i lever og kaffe.
Vitamin B5 har også navnet pantotensyre. Dette B-vitaminet er viktig for oppbygningen av coenzym A som er viktig for stoffskiftet. Pantotensyre er viktig for omsetning av karbohydrater, fett og aminosyrer, men også for syntesen av kolesterol i kroppen. B5-vitamin finnes først og fremst i innmat, fullkornsprodukter, egg og nøtter.
B6 -vitamin kalles også for pyridoksin og har flere viktige funksjoner i kroppen:
B-vitaminet finnes i nesten alle næringsmidler både fra dyreriket og fra planteriket. Gode kilder er for eksempel melkeprodukter, lever, fjærkre, svinekjøtt, fisk, linser, poteter, fullkornsprodukter, nøtter, avokado og banan.
Biotin kalles også B7-vitamin eller H-vitamin. Biotin er viktig for mange av kroppens enzymsystemer og har dermed flere funksjoner i kroppen.
Viktige biotinkilder er eggeplomme, belgfrukter, nøtter, gjær, ris, sjokolade og visse typer grønnsaker.
B9-vitamin eller folat ble oppdaget i spinat i 1941. Det er et vitamin som er følsom for både lys og varme. Det er en cofaktor for viktige enzymer i mennesker og er derfor viktig for mange funksjoner.
Vi finner folat i fullkornsprodukter, spinat, brokkoli, gulrøtter, rosenkål, asparges, egg og nøtter, men også i frukt, fisk og kjøtt.
Vitamin B12 er det samme som cobalamin. Menneskekroppen er avhengig av å få vitaminet tilført via animalske kilder i kosten. Viktige funksjoner i kroppen er:
Det finnes hovedsakelig i animalske produkter som lever, kjøtt, egg og melk, men ikke i planteprodukter. Veganere må derfor passe på så de får i seg nok. B12-vitamin kan produseres av bakterier i tarmen, men kroppen nyttiggjør seg ikke av vitaminet dannet her. Eldre mennesker må også være påpasselige med å få i seg nok B12-vitamin for kroppen tar dårligere opp vitaminet med alderen.
Nå kun 149,00 299,00
Immunsystemet: Vitamin C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon. Energiomsetting: Vitamin B (untatt folat) bidrar til normal energiomsetting. Hår og hud: Biotin og sink bidrar til å oppretholde normalt hår og hud.
Hvis du har en rabattkode, skriv den inn i feltet.
Ugyldig rabattkode
Nå kun Legg i handlekurv